Szolgáltatások

Fékrendszer

 

A fékrendszer a gépkocsi biztonsági rendszerének egyik legfontosabb eleme. Lassítás vagy megállás esetén a gépkocsinak azonnal és pontosan kell reagálnia a vezető utasításaira.


A fékrendszer legfontosabb elemei: a fékdobok, a fékbetétek, a féktárcsák és a fékpofák. Ezen alkatrészek mindegyike önálló funkcióval bír, de együttes működésük idézi elő a gépjármű fékezését és leállását.
 
HOGYAN MŰKÖDIK A FÉKRENDSZER?
 
A főfékhenger a pedál benyomásával keletkező energiát hidraulikus nyomássá alakítja át, amit az összenyomhatatlan fékfolyadék továbbít a négy kerék felé.

 • Tárcsafékekkel felszerelt kerekek esetében:
  • Nyomás hatására a hidraulikus féknyereg működésbe lép, és a tárcsának préseli a fékbetéteket.
 • Dobfékekkel felszerelt kerekek esetében:
  • A nyomás a két fékpofa szétnyomását eredményezi, amelyek így nekifeszülnek a dobnak.
 
A FÉKERŐ ELOSZLÁSA
 
A
FÉKEZÉST 60%-BAN AZ ELSŐ KEREKEK BIZTOSÍTJÁK.
A gépjárműveket elöl a hatékonyabb és kopásállóbb tárcsafékekkel, hátul pedig dobfékekkel vagy tárcsafékekkel szerelik fel. A 4 tárcsafékkel rendelkező modellek esetében az első tárcsafékek gyakran hűtöttek.

ABS: A BLOKKOLÁSGÁTLÓ RENDSZER

Az ABS megakadályozza, hogy hirtelen fékezés esetén a kerekek leblokkoljanak, így a gépjármű fékezés közben is irányítható marad.


MI OKOZZA A FÉKRENDSZER ELEMEINEK ELHASZNÁLÓDÁSÁT?
 
1. A
fékbetétek kopása

A fékezés során a súrlódás következtében jelentős menynyiségű hő szabadul fel, az ismételt fékezések hatására a hőmérséklet pedig akár 800 °C-ra is emelkedhet. A fékbetétek puhább anyagból készülnek, mint a féktárcsák, így gyorsabban elkopnak.
 • Az elkopott fékbetétek károsíthatják a féktárcsát, és hirtelen fékezéskor a vezető elveszítheti a gépjármű feletti uralmát.

KARBANTARTÁSI JAVASLAT
 • A fékbetétek állapotát rendszeresen ellenőriztesse, és amint az anyagvastagságuk 2 mm-re csökken, cseréltesse ki őket!
 • Az aszimmetrikus fékhatás elkerülése érdekében mindig egyszerre cseréltesse ki az egy tengelyen található fékbetéteket és féktárcsákat! Erre feltétlenül szükség van.
 
2. A féktárcsák kopása


Fékezés során a féktárcsák erős igénybevételnek vannak kitéve. A fékbetétek maximális hatékonysága a féktárcsák állapotától függ. A tárcsák eldeformálódhatnak, berepedezhetnek vagy oxidálódhatnak.


KARBANTARTÁSI JAVASLAT
 • Minden fékbetétcsere alkalmával feltétlenül ellenőriztesse, hogy vastagságuk megfelel-e a gyártó előírásainak!

3. A fékdobok kopása


A fékezés során a fékdobok kevésbé vannak igénybe véve, mint a fékbetétek, mégis ugyanúgy elhasználódhatnak. Az elkopott alkatrészek a kerekek leblokkolásához vezethetnek, minek következtében a gépjármű hátsó része megcsúszhat.

 • Amint a fékpofák anyagvastagsága 1,5 mm alá csökken, cseréltesse ki őket!

4. A fékfolyadékszint csökkenése


A túlzottan elhasználódott fékfolyadék csökkentheti a fékhatást, vagy szivárgáshoz vezethet a hidraulika rendszerben, ami a fékrendszer meghibásodását okozhatja. A fékfolyadék szintjének csökkenésére a műszerfalon kigyulladó jelzőlámpa figyelmeztet.
 • Ha a fékfolyadék szintje túlzott mértékben csökkenni kezd, azonnal forduljon a Citroën hálózat munkatársaihoz!

KARBANTARTÁSI JAVASLAT
 • A gépjármű első forgalomba helyezését követően a fékfolyadékot feltétlenül cseréltesse le 2 évente legalább egyszer, illetve 40 000 vagy 60 000 km-enként! Semmiképp ne feledkezzen meg erről!

A CITROËN TANÁCSAI
 
 • Az új fékbetéteket lassan (egymás után többszöri rövid fékezésekkel) járassa be!
 • A gépi autómosást követően az első féktárcsák és fékbetétek vizesek lehetnek, ami csökkentheti a fékek hatékonyságát. Ennek kiküszöbölése érdekében eleinte nyomja be párszor enyhén a fékpedált, így a felszabaduló hő megszárítja az alkatrészeket!
 • Az alumínium felnik tisztításához kizárólag a Citroën által engedélyezett tisztítószereket használjon, így elkerülheti, hogy a nem megfelelő minőségű oldószerek kárt okozzanak a féknyergekben!
 • Előfordulhat, hogy kis fékezéseknél a fék sípol vagy csikorog, ezek a zajok azonban nem befolyásolják a fékrendszer hatékonyságát. Ha mégis kétségei támadnak, forduljon a Citroën hálózat munkatársaihoz!
 • Ne felejtse el, hogy a fékezés csak abban az esetben igazán hatékony, ha a lengéscsillapítók és a gumiabroncsok megfelelő állapotban vannak!

A FÉKRENDSZER NEM MEGFELELŐ MŰKÖDÉSÉRE UTALÓ JELEK

KIGYULLAD A FÉKVISSZAJELZŐ LÁMPA

 A kézifék beragadt, vagy túl alacsony a fékolajszint, esetleg túlságosan el vannak kopva a fékbetétek. Fontos: Mindig figyelje, hogy nem világít-e a visszajelző!

„KEMÉNY”A FÉKPEDÁL

Vagy a fékrásegítő, vagy a fékcsövek, vagy a hidraulika rendszer, esetleg a fékmunkahengerek vagy a féknyergek hibásodhattak meg.

„PUHA” A FÉKPEDÁL

A fékpedál egyszeri benyomása hatástalan – a kívánt fékhatás eléréséhez huzamosan pumpálni kell a pedált. Figyelem! Ez a probléma a hidraulika rendszer súlyos meghibásodására utalhat.

FÉKEZÉSKOR A GÉPJÁRMŰ „ELHÚZ”

Besülhetett valamelyik fékmunkahenger vagy féknyereg, vagy egyszerűen csak defektes az egyik kerék. A lengéscsillapítók elhasználódása ugyanilyen tünetet okozhat.

FÉKEZÉSKOR A GÉPJÁRMŰ BEREZONÁL

Valószínűleg tönkrement az egyik féktárcsa, vagy kilazult valamelyik alkatrész, esetleg túl nagy a holtjáték az első vagy a hátsó futóműben.

FÉKEZÉSKOR A GÉPJÁRMŰ RÁNGAT

Ha a fékek a pedál leggyengébb benyomása esetén is leblokkolnak, akkor vagy a féktárcsák, vagy a fékdobok, esetleg a fékpofák hibájáról lehet szó. Kérjen tanácsot a Citroën hálózat munkatársaitól!


FELKÉSZÜLÉS A MŰSZAKI VIZSGÁRA
 
A biztonsági berendezések tekintetében a műszaki vizsga előírásai különösen szigorúak. Az ellenőrzési pontok közül mintegy 21 a fékrendszerre irányul.

A műszaki vizsga alkalmával adódó kellemetlenségek elkerülése érdekében ellenőriztesse gépjárműve fékrendszerét a Citroën hálózat munkatársaival!

 
A CITROËN ALKATRÉSZEK ELŐNYEI
 
A Citroën alkatrészek garantáltan optimális minőségűek, és a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek. A Citroën szigorú biztonsági követelményei garantálják az alkatrészek kiváló minőségét, kopásállóságát, valamint a hatékony fékezést.
 
A CITROËN ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM
 
A
Citroën felelősséget érez a környezet védelméért, ezért aktív szerepet vállal a szennyező anyagok kezelésében. A Citroën éppen ezért olyan azbesztmentes fékbetéteket hozott forgalomba, melyek nem gátolják a fékrendszer hatékonyságát. A Citroën és hálózata a gépjárművek teljes életciklusa alatt (a modellek tervezésétől egészen a használt alkatrészek újrahasznosításáig) gondosan ügyel a környezet megóvására.

A CITROËN a fenntartható fejlődés elkötelezett támogatója.